Inspiration, Uncategorized

Αδέλφια που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο: 4 tips για ομαλή «συγκατοίκηση»

Αδέλφια που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο: 4 tips για ομαλή «συγκατοίκηση»

Κάποιες φορές το κοινό υπνοδωμάτιο είναι επιλογή των γονιών, ενώ άλλες φορές προκύπτει σαν λύση αναγκαιότητας. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που οδηγεί στη «συγκατοίκηση» των παιδιών πιθανόν να φέρει στην επιφάνεια ορισμένα θέματα που χρήζουν της προσοχής σας.

Αυτό που μερικοί γονείς ξεχνούν είναι ότι τα μικρότερα παιδιά προτιμούν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο γιατί επιζητούν τη συντροφικότητα που τους εμπνέει ασφάλεια, κάτι που βέβαια αλλάζει καθώς μεγαλώνουν και πλησιάζουν την εφηβεία.

Αν αναρωτιέστε πως μπορείτε να πετύχετε ένα ιδανικό ισοζύγιο, συμβουλευτείτε τις 4 παραμέτρους που ακολουθούν και κάντε αυτή την εμπειρία της «συγκατοίκησης» όσο πιο όμορφη γίνεται για τα παιδιά σας.

  • Προσωπικός χώρος

«Δώσε το πίσω, αυτό είναι δικό μου!» είναι μία από τις συχνότερες φράσεις που αντηχούν στο σπίτι όταν ο προσωπικός χώρος του κάθε παιδιού δεν είναι ξεκάθαρος και συχνά μπορεί να γίνει αιτία για να προκληθεί μια άβολη κατάσταση.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό κάθε παιδί να έχει το δικό του, έστω και μικρό, αποκλειστικό κομμάτι χώρου μέσα στο δωμάτιο. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι μικρός όπως η επιλογή συγκεκριμένων σημείων στη ντουλάπα, ή ένα ράφι, ή κάτι μεγαλύτερο όπως το γραφείο του.

  • Συγκρούσεις και κανόνες
sigkrouseis kai kanones

Για τα περισσότερα αδέρφια που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, συγκρούσεις μπορούν να  δημιουργηθούν όταν παραβιάζεται η έννοια της ιδιωτικότητας ή της οργάνωσης. Για παράδειγμα, το ένα παιδί μπορεί να είναι τακτοποιημένο και το άλλο να είναι κάπως ακατάστατο.

Αυτό που πρέπει να φροντίσετε νωρίς είναι να αφιερώσετε χρόνο με τα παιδιά σας και να δημιουργήσετε κοινούς κανόνες «συγκατοίκησης» καθώς και τις συνέπειες που επακολουθούν όταν αυτοί παραβιάζονται. Συζητήστε μαζί τους και διαμορφώστε μαζί μια λίστα σωστής συμπεριφοράς που μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία όπως «Πριν χρησιμοποιήσουμε τα πράγματα του άλλου, ζητούμε πρώτα την άδειά του» ή «Το κάθε παιδί είναι υπεύθυνο να τακτοποιεί τα παιχνίδια του πριν πέσει για ύπνο». Με αυτό τον τρόπο τα βοηθάτε να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να βρίσκουν τρόπους να επιλύουν τις διαφορές τους.

  • Ύπνος

Το θέμα του ύπνου είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, ειδικά όταν τα ζουζούνια σας έχουν κάποια διαφορά ηλικίας. Δεν είναι αναγκαίο το μεγαλύτερο παιδί να πέσει για ύπνο μόνο και μόνο επειδή ήρθε η ώρα του μικρού. Μια λύση είναι να βρείτε μία δραστηριότητα που θα κάνετε μαζί με το μεγαλύτερο παιδί εκείνη την ώρα, όπως να διαβάσετε μαζί ένα παραμύθι στο σαλόνι.

Και όπως ήδη το έχετε προβλέψει, μια κουκέτα εκμεταλλεύεται έξυπνα τον χώρο στο κοινό υπνοδωμάτιο, αποτελώντας την πιο λειτουργική λύση. Κατέχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιδικό υπνοδωμάτιο, είναι μείζονος σημασίας να επιτρέψετε στα παιδιά σας να συζητήσουν και να συμφωνήσουν στην επιλογή ή διακόσμηση του κρεβατιού, αφού θα αποτελέσει το όχημα που θα τους μεταφέρει σε φανταστικά σύμπαντα γεμάτα περιπέτεια!

  • Διάβασμα και παιχνίδι
diavasma kai paixnidi

Το παιδικό δωμάτιο δεν είναι μόνο ο χώρος στον οποίο τα παιδιά κοιμούνται αλλά είναι εκεί που διαβάζουν, μαθαίνουν, παίζουν και ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους. Ιδανικά πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεχωρίσουν και να δημιουργήσουν τρεις ζώνες – αυτή του ύπνου, της μελέτης και του παιχνιδιού, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην παραγεμίζουμε το υπνοδωμάτιο με έπιπλα.

Αντιμετωπίζοντας τον χώρο του δωματίου με ευελιξία, επιτρέπουμε στο κάθε παιδί να διακοσμήσει τη δική του ζώνη με όποιο τρόπο θέλει, ενθαρρύνοντας παράλληλα την προσωπική έκφραση του στυλ αλλά και την ανάπτυξη των ατομικών τους επιλογών. Μπορείτε να βάψετε ένα μέρος του τοίχου με το αγαπημένο του χρώμα, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν πίνακα για σημαντικές σημειώσεις, ή μπορείτε να διακοσμήσετε με αξεσουάρ όπως πουφ και μαξιλάρια.

Αντιλαμβανόμενοι όμως ότι ένα αστικό περιβάλλον δεν επιτρέπει τεράστιους χώρους ώστε ο διαχωρισμός να είναι έντονος, τα πολυμορφικά παιδικά υπνοδωμάτια της LIFETIMEKidsrooms είναι σχεδιασμένα με βάση το τρίπτυχο που περιλαμβάνει τη μάθηση, το παιχνίδι και την ξεκούραση, ώστε να ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών σας, ενισχύοντας παράλληλα και τις ξεχωριστές τους προσωπικότητες.

Δείτε τον νέο μας κατάλογο και βρείτε ιδέες, ειδικά σχεδιασμένες για δωμάτια με δύο παιδιά, που θα σας βοηθήσουν στη δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος για μια ομαλή «συγκατοίκηση».